Καταπληκτική πρόοδος στην νευρομορφική πληροφορική δημιουργεί υπολογιστές ικανούς να αυτοπρογραμματίζονται

05 Δεκ, 2016

Οι μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης αναπτύσουν μικροεπεξεργαστές που μιμούνται βιολογικές συνάψεις,
δηλαδή τα νευρικά κύτταρα τα οποία περνούν μηνύματα κατά μήκος του ανθρώπινου σώματος. Το έργο τύπου επιστημονικής φαντασίας έχουν αναλάβει ο Joshua Yang και ο Qiangfei Xia, καθηγητές των ηλεκτρικών και μηχανικών υπολογιστών στο κολέγιο των ΗΠΑ.

 Το έργο τους επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα Memristors - ένα εξάρτημα του υπολογιστή που θα μπορούσε να αλλάξει την επιστήμη για πάντα, αλλάζοντας την εστίαση από τα ηλεκτρονικά στα τασιενεργά (Ionics). Τα ionics  σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά, δεν εξαρτώνται από μια πηγή τροφοδοσίας. Έχουν ουσιαστικά μια μνήμη κι έτσι ακόμα κι αν χάνουν παροχή ενέργειας μπορούν να θυμηθούν τι έκαναν πριν και να συνεχίσουν τη δράση τους.

 Αυτό σημαίνει ότι οι υπολογιστές στο κοντινό μέλλον θα είναι σε θέση να ανοιγοκλείνουν σαν λάμπες χωρίς να χάνουν τα δεδομένα τους κατά τη διαδικασία.

 Διάφοροι ερευνητές και προγραμματιστές, συμπεριλαμβανομένου του κ Yang και του  κ Xia, τώρα αγωνίζονται να είναι οι πρώτοι που θα αξιοποιήσουν αυτή την τεχνολογία και να τη χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν μια νέα γενιά υπολογιστών.

loading...
loading...