Μωρά κατα παραγγελία! Εγκρίθηκε στην Βρετανία η σύλληψη εμβρύων με DNA τριών ανθρώπων

16 Δεκ, 2016

Η Επιτροπή Βιοηθικής έδωσε το πράσινο φως για να γίνει η πρώτη χώρα

που εγκρίνει τη σύλληψη εμβρύων που θα φέρουν το DNA τριών "γονέων" με στόχο την αποφυγή μετάδοσης μίας κληρονομικής ασθένειας από τη μητέρα.
Οι γιατροί στο Νιούκασλ, ανέπτυξαν μία εξελιγμένη μορφή τεχνητής γονιμοποίησης, αναμένεται να είναι εκείνοι που για πρώτη φορά θα εφαρμόσουν την τεχνική αυτή και έκαναν έκκληση για δωρεά ωαρίων. Με τον τρόπο αυτό τα τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια της μητέρας αντικαθίστανται με τα αντίστοιχα μιτοχόνδρια από το ωάριο μιας δότριας.

Το πρώτο από αυτά τα βρέφη αναμένεται να γεννηθεί προς τα τέλη του 2017. Πρόκειται για μία ιστορική αλλά και αμφιλεγόμενη τεχνική με στόχο να αποφεύγεται η γέννηση βρεφών με θανατηφόρες κληρονομικές ασθένειες.

«Είναι μία απόφαση ιστορικής σημασίας. Είμαι βέβαιη ότι οι ασθενείς θα μείνουν πραγματικά ικανοποιημένες από αυτό που αποφασίσαμε σήμερα», δήλωσε η Σάλι Τσέσαϊρ, η πρόεδρος της HFEA, της δημόσιας Αρχής Ελέγχου των Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (HFEA) της Βρετανίας και της έρευνας που σχετίζεται με τα ανθρώπινα έμβρυα (Σ.τ.Μ: θεωρείται οργανισμός πρότυπο σε ολόκληρο τον κόσμο ως η πρώτη πιο δυναμική Αρχή για θέματα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής). Η επιτροπή βιοηθικής της HFEA ήταν εκείνη που ενέκρινε σήμερα την έναρξη της διαδικασίας.

Η Τσέσαϊρ διευκρινίζει ότι οι επιστήμονες θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα με ιδιαίτερη προσοχή και ότι ακόμη υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά τους. Η HFEA θα πρέπει να δίνει έγκριση σε κάθε κλινική και σε κάθε ασθενή προτού υποβληθεί στη συγκεκριμένη διαδικασία. Προς το παρόν, όπως διευκρινίζει το BBC, οι κλινικές υποβάλλουν αίτηση στην HFEA για να λάβουν άδεια για την εφαρμογή της εξωσωματικής από το DNA τριών ανθρώπων.

Κάποιες οικογένειες έχουν χάσει πολλά παιδιά από ανίατες μιτοχονδριακές νόσους, που προκαλούν στους ασθενείς τέτοια αδυναμία ώστε σταματά να χτυπά η καρδιά τους. Οι ασθένειες αυτού του τύπου κληροδοτούνται στα βρέφη μόνο από τη μητέρα κι έτσι προέκυψε η ανάγκη για την τεχνική αυτή που θα χρησιμοποιεί το ωάριο δότριας, το ωάριο της μητέρας και το σπέρμα του πατέρα.

Τα βρέφη από τρεις "γονείς" επιτρέπεται να έρχονται στον κόσμο μόνο σε περιπτώσεις όπου ο κίνδυνος να γεννηθεί παιδί με πάθηση των μιτοχονδρίων είναι πολύ υψηλός. Η επιστημονική ομάδα του Νιούκασλ σχεδιάζει να βοηθά 25 ζευγάρια τον χρόνο να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους με αυτό τον τρόπο.

 

Εύλογη ανησυχία προκαλεί η χρήση της νέας τεχνολογίας, που δημιουργεί «μωρά κατά παραγγελία» (designer babies), αν και για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις ειδικοί τονίζουν ότι η μέθοδος αφορά την αντικατάσταση λίγων μόνο γονιδίων σε περιπτώσεις σοβαρών γενετικών παθήσεων.

Πάντως ήδη ένα ζευγάρι από την Ιορδανία με τη βοήθεια γιατρών στη Νέα Υόρκη υποβλήθηκε στη διαδικασία και έφεραν στον κόσμο ένα βρέφος που θεωρείται υγιές.

loading...
loading...