Άγιος Ελευθέριος, ο προστάτης των εγκύων

14 Δεκ, 2016

Ο Άγιος Ελευθέριος εορτάζει σήμερα στις 15 Δεκεμβρίου


και θεωρείται στην Ελλάδα προστάτης των εγκύων γυναικών.

Η μητέρα του Ανθία έδωσε Χριστιανική ανατροφή στον Άγιο Ελευθέριο. Η ίδια ασπάστηκε τον Χριστιανισμό ακούγοντας κηρύγματα από μαθητές του Αποστόλου Παύλου, ενώ ο πατέρας του απεβίωσε λίγο μετά την γέννησή του.

Ο Άγιος Ελευθέριος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και σε ηλικία 15 ετών χειροτονήθηκε διάκονος, στα 17 του πρεσβύτερος και στα 20 του ο Πάπας Ανίκητος του ανέθεσε τον επισκοπικό θρόνο της περιοχής του Ιλλυρικού (σημερινής Αλβανίας), με έδρα τον Αυλώνα (σημερινό Βλόρε).

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας και διώκτης των Χριστιανών, ο Αδριανός, όταν έμαθε την δράση του Αγίου στην Ιλλυρία, έστειλε έναν στρατηγό του, τον Φήλικα, να τον συλλάβει, αλλά τελικά ο στρατηγός έγινε κι αυτός Χριστιανός.

Μετά από λίγες ημέρες, ο Ελευθέριος έφθασε στην Ρώμη και παρουσιάστηκε στον αυτοκράτορα, ο οποίος, αφού είδε ότι ο Άγιος δεν πρόκειται να αλλαξοπιστήσει, τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια.

Αρχικά, τον έβαλε σε πυρακτωμένο κρεβάτι για να ψηθεί. Όμως, σύμφωνα με τους συναξαριστές, ο Θεός έστειλε δροσία στον γενναίο ομολογητή και ανακούφισε τους πόνους του. Στην συνέχεια, ο Άγιος τοποθετήθηκε σε ειδικό μεγάλο τηγάνι που είχαν για τον βασανισμό των χριστιανών. Αφού έκαψε το λάδι έβαλαν τον άγιο μέσα σ’ αυτό. Πάλι όμως θαυματούργησε ο Θεός έσβησε την φωτιά και κρύωσε το λάδι. Οργισμένος, ο Αδριανός διέταξε να τον βάλουν σ' ένα μεγάλο καζάνι, που περιείχε λίπος, κερί και πίσσα και να τον βράσουν. Και σε αυτή την περίπτωση επενέβη ο Θεός.

Τότε, ο έπαρχος της Ρώμης Κορέμων προσφέρθηκε να απαλλάξει τον Αδριανό από το αδιέξοδο. Κατασκεύασε ένα χάλκινο κλίβανο με μυτερά σουβλιά στο εσωτερικό του μέρος, τον πυράκτωσε και ήταν έτοιμος να ρίξει μέσα τον Ελευθέριο. Τότε συνέβη το θαύμα. Ο Κορέμων έγινε χριστιανός και αντί για τον Ελευθέριο, βρέθηκε αυτός μέσα στον κλίβανο με διαταγή του αυτοκράτορα. Όμως, με θεϊκή παρέμβαση δεν έπαθε το παραμικρό, αλλά αμέσως μετά αποκεφαλίστηκε. Μετά ήταν η σειρά του Ελευθερίου να υποστεί το μαρτύριο του κλιβάνου με τα καρφιά. Όμως και εδώ ο Θεός ήταν παρών. Η φωτιά έσβησε και τα σουβλερά καρφιά λύγισαν, ώστε να μη βλάψουν το σώμα του.

Ο Αδριανός αγανακτισμένος διέταξε να φυλακιστεί ο άγιος για να πεθάνει από ασιτία. Εκεί στο κελί του ο Θεός του έστελνε τροφή με ένα περιστέρι. Αφού ούτε και στη φυλακή πέθανε ο άγιος, ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή να τον δέσουν πίσω από δύο άγρια άλογα, ώστε να κατακοπούν οι σάρκες του και να πεθάνει με ελεεινό τρόπο. Άγγελος Κυρίου ημέρεψε τα άλογα, έλυσε τον άγιο από τα δεσμά και τον οδήγησε σε ένα βουνό, στο οποίο έμεινε προσευχόμενος, εν μέσω άγριων θηρίων, τα οποία κατόρθωσε να εξημερώσει.

Μερικοί κυνηγοί, που είδαν τον άγιο στο βουνό, το ανέφεραν στον αυτοκράτορα, ο οποίος έστειλε ένα στρατιωτικό απόσπασμα να τον συλλάβει. Τα άγρια θηρία όρμησαν εναντίον των στρατιωτών, αλλά ο άγιος τα διέταξε να ηρεμήσουν και να γυρίσουν στις φωλιές τους. Ακολούθησε τους στρατιώτες διδάσκοντάς τους να αρνηθούν την πλάνη τους. Μερικοί από αυτούς πίστεψαν στον Χριστό.

Όταν έφτασε στην Ρώμη, ο αυτοκράτορας τον οδήγησε στην αρένα για τον κατασπαράξουν τα άγρια θηρία. Μία λέαινα και ένα λιοντάρι που τον πλησίασαν, αντί να του επιτεθούν άρχισαν να του φιλούν τα πόδια. Βλέποντας ο αυτοκράτορας την συμπεριφορά των λιονταριών και ακούγοντας την ιαχή του πλήθους «μέγας ο Θεός των χριστιανών» διέταξε τον αποκεφαλισμό του Ελευθερίου. Την σκηνή του μαρτυρίου του παρακολουθούσε η μητέρα του Ανθία, η οποία έτρεξε να αγκαλιάσει για τελευταία φορά το άψυχο σώμα του γιου της. Δεν πρόλαβε, αφού οι δήμιοι την αποκεφάλισαν και αυτή.

Την ημέρα της εορτής του Αγίου Ελευθερίου, η εκκλησία τιμά και την μνήμη της μητέρα του Ανθίας, του Αγίου Κορέμονος (του επάρχου της Ρώμης), αλλά και των δύο δημίων που τον αποκεφάλισαν και αποκεφαλίστηκαν γιατί πίστεψαν στον Χριστό.

http://www.diaforetiko.gr/wp-content/uploads/2013/12/AgiosElefterios12-600x375.jpg

loading...
loading...